Jan Rotmans te gast in Tegenlicht

Thema: Transitie NL – kiemen van het nieuwe Nederland

woensdag 10 april 2013 1027x gelezen

BOXTEL, woensdag 10 april 2013 – Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en auteur van het boek ‘In het oog van de orkaan’, is aanstaande maandag te gast in VPRO-programma Tegenlicht. In de laatste aflevering van dit seizoen kijkt Rotmans naar de kiemen van het nieuwe Nederland. Onderwerpen als de nieuwe zorg, bouw, water­economie en het nieuwe consumeren worden uitgebreid behandeld. Tegenlicht wordt uitgezonden op 15 april 2013 om 20.55 uur op Nederland 2.

Kantelpunt

Onze samenleving bevindt zich op een kantelpunt. We bevinden ons midden in de omslag van een hiërarchische top-down samenleving naar een duurzame netwerkmaatschappij. Op zo’n moment is de maat­schappij instabiel en kwetsbaar voor versto­rin­gen, maar wordt de deur voor radicale veranderingen geopend. Een maatschappelijk systeem geeft op een kantelpunt zelf signalen af, maar die worden lang niet door iedereen herkend. Maar de friskijkers en dwarsdenkers, zoals Jan Rotmans hen noemt, zien in deze tijden van crises juist nieuwe kansen, gecreëerd door een energieke beweging van onderop.

 

Bekijk de trailer van de Tegenlicht-uitzending:

 

In het oog van de orkaan

Rotmans schetste zijn ideeën over de toekomst van Nederland eerder in het boek ‘In het oog van de orkaan – Nederland in transitie’, dat eind 2012 verscheen bij Uitgeverij Æneas. Hierin verhaalt hij over de uiteenlopende transitieprocessen die zich in heel Nederland afspelen. Het boek laat zien hoe transities tot stand komen en hoe deze kunnen worden ‘gestuurd’ naar een duurzamere samenleving. Het bevat zijn inspirerende toekomstvisie voor Nederland in 2050: vooruit naar vroeger. Hoe zou een duurzame samenleving er over pakweg veertig jaar uitzien? Het boek was binnen een half jaar toe aan zijn derde druk en is voor € 29,95 te bestellen via www.nederlandintransitie.nl.

 

Over de auteur

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities en duurzaamheid. Oprichter van ICIS, DRIFT en Urgenda. Is wetenschappelijk nieuwsgierig en maatschappelijk gedreven, professor en progressor, friskijker en dwarsdenker, koploper en kantelaar. Meer informatie: www.janrotmans.nl.


Reacties

Reacties

Geef uw reactie

Wij horen graag van u.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Uw reactie wordt getoond na verificatie.

Aeneas Media is een uitgave van Aeneas.
© 2018 www.aeneas.nl - alle rechten voorbehouden.