Hordijk volgt Kleinman op bij Cement

maandag 26 september 2011 1 reactie 443x gelezen

BOXTEL, maandag 26 september 2011 – Dick Hordijk volgt Cees Kleinman op als hoofdredacteur van Cement. De wisseling is voorzien per 1 januari 2012. Kleinman heeft dan 14 jaar leiding gegeven aan de redactie van hét vakblad voor en door constructeurs. Met het aantreden van Hordijk is de koers van het blad verzekerd.

Prof.ir. Cees Kleinman startte als hoofdredacteur in februari 1998. Op dat moment was hij nog directeur-grootaandeelhouder van de Holding Grabowsky & Poort. Ook was hij sinds 1993 hoogleraar Constructief Ontwerpen aan de faculteit Bouwkunde van de TU Eindhoven. Hij was daarmee de ideale kandidaat om de zittende hoofdredacteur Toon Glerum op te volgen.

 

Cement was net begonnen aan zijn 50e jaargang en eigenlijk wel toe aan een grondige opknapbeurt. Het oude, zwartwitte en Oostduits aandoende vakblad, werd onder Kleinmans leiding in verscheidene stappen omgevormd tot een full colour, bijna glossy magazine. Ook koos de cementindustrie, van oudsher eigenaar van Cement, ervoor het uitgeven van het vakblad over te laten aan een professionele uitgeverij: Æneas.

 

De inhoud van het vakblad bleef tegelijk ijzersterk. Daarmee ging Cement in tegen de trend van steeds vluchtiger en oppervlakkiger, waaraan zovele andere vakbladen langzaam ten onder gingen. Voortaan stond bovendien in elk nummer een thema centraal. En die thema´s waren zonder uitzondering actueel.

 

Cement werd tevens hét platform waarop constructeurs met elkaar konden discussiëren. Daarbij waren het niet zozeer de technische onderwerpen die de gemoederen bezighielden, maar veel meer de gevolgen van de moeilijke marktpositie van de beroepsgroep. Door de stelselmatige onderwaardering van het werk van de constructeur, kwam de constructieve veiligheid meer dan eens in de knel. Kleinman deinsde er niet voor terug zonodig de rol van klokkenluider op zich te nemen. Bekend is de discussie over tandopleggingen die hij aanzwengelde. Daarbij kon hij rijkelijk putten uit eigen ervaringen, omdat hij als deskundige vaak hulp moest bieden bij bouwtechnische problemen.

 

Zijn opvolger prof.dr.ir. Dick Hordijk is een goede bekende van Cees Kleinman. Ze werken alweer tien jaar samen bij de TU Eindhoven. Hordijk bezet daar de door de cement- en betonindustrie gesponsorde leerstoel Bijzondere Betonconstructies. Daarnaast is hij mede-eigenaar van het Rijswijkse Adviesbureau ir. J.G. Hageman B.V. Dit bureau is expert op het gebied van constructieve analyses van nieuwe én bestaande constructies, zowel in de B&U- als de GWW-sector. En overigens – niet onbelangrijk – heeft Hordijk in de loop der jaren tientallen Cement-artikelen geschreven.


Reacties

Reacties

Pieter Lanser 26/09/2011 22:32

Om nou te stellen dat het Cement in 1999 de uitstraling had van een Oostduits vakblad, zo erg was het toch echt niet. Bovendien worden vandaag de dag, om redenen van kostenbesparing, veel uitstekende vakbladen in Oostduitsland gedrukt.
Serieus was het, jazeker, maar de Delftse vleeshaken (drievoudige integralen) dropen er toch al lang niet meer uit bij het openvouwen.

Het gaat denk ik niet aan om op een forum de kwaliteiten van personen naast elkaar te zetten. In eerste instantie zullen opvolgers altijd stellen dat ze de vertrouwde koers van hun voorganger voort zullen zetten.

Het blad Cement verdient een man van de statuur van Kleinman evenzeer als die van Hordijk. Het is geen opdracht waar je rijk van wordt. Het kost veel tijd en is een net zo eervolle als verantwoordelijke taak jegens al diegenen, constructeurs in het bijzonder, die vakinhoudelijk bij de tijd willen blijven en een leven lang willen blijven leren. Laten we Dick Hordijk daarom op voorhand dankbaar zijn en hem veel succes toewensen.

Geef uw reactie

Wij horen graag van u.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Uw reactie wordt getoond na verificatie.

Aeneas Media is een uitgave van Aeneas.
© 2018 www.aeneas.nl - alle rechten voorbehouden.