Duurzaam en fossiel hand in hand

woensdag 12 oktober 2011 291x gelezen

BOXTEL, woensdag 12 oktober 2011 – De rol van fossiele energie is nog niet uitgespeeld. De komende decennia zullen duurzaam opgewekte energie en fossiele energie nog hand in hand gaan. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het symposium Energie in 2030 dat Energie+ 12 oktober organiseerde in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Tijdens het symposium werd duidelijk dat de deelnemers nog niet klaar zijn voor de keuze tussen fossiel of duurzaam. Het publiek werd gedwongen om partij te kiezen voor Frans van den Heuvel, oprichter van Scheuten Solar en directeur van ProxEnergy, of voor Cees Pisuisse, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie. Van den Heuvel vertegenwoordigde lokale duurzame energie die schoon geproduceerd wordt, maar waarvoor je meer moet betalen. Pisuisse stond voor Nederland als handels- en gasland. Vrijwel het gehele publiek wilde die keuze niet maken en zag voor beide scenario's een rol weggelegd in onze energietoekomst.

 

Keuze maken

Het publiek kon niet overtuigd worden partij te kiezen voor één van de twee opties. Dat legt het probleem bloot waar Nederland in de komende decennia mee te maken krijgt. Kiezen we voor een duurzame energievoorziening, dan moet daar nu vol op ingezet worden. Maar dat betekent ook dat burgers hun weerstand tegen nieuwe windparken moeten opgeven en dat overheden hun best moeten doen om een gelijk speelveld te creëren voor duurzame en fossiele energie.

 

Aanleiding voor het symposium was het boek Energie in 2030 – Maatschappelijke keuzes van nu. Hierin wordt beschreven hoe onze toekomstige energievoorziening beïnvloed wordt door keuzes die we nu maken.

 

Over Energie+

Energie+ is een onafhankelijk vakblad en verschijnt 6 keer per jaar. Het blad is in 1981 gestart als Tijdschrift Duurzame Energie en houdt zich bezig met 'Trias Energetica': opwekking, besparing en efficiency van energie. Dat doen we in de vorm van degelijke nieuwsvoorziening, achtergronden, meningsvorming, hoor en wederhoor. Energie+ wordt uitgegeven door Uitgeverij Æneas. www.energieplus.nl


Reacties

Reacties

Geef uw reactie

Wij horen graag van u.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Uw reactie wordt getoond na verificatie.

Aeneas Media is een uitgave van Aeneas.
© 2018 www.aeneas.nl - alle rechten voorbehouden.