CPB bepleit uitstel Wind op land

maandag 17 juni 2013 2 reacties 202x gelezen

Het Centraal Planbureau (CPB) concludeert op basis van een kostenbatenanalyse dat het project ‘Wind op land’ vijf jaar uitgesteld moet worden. Het CPB houdt rekening met een dalende elektriciteitsprijs vanwege overcapaciteit in de komende jaren. Hierdoor is de bouw van windparken niet rendabel.

Op de lange termijn voorziet het CPB wel een stijging van de elektriciteitsprijs. Maar deze verwachting en vooral de timing ervan is met grote onzekerheden omgeven. Daarom is het volgens het CPB raadzaam te wachten met het realiseren van windenergie op land. De kans is groot dat Nederland door het niet realiseren van dit project de duurzame energiedoelstellingen voor 2020 niet haalt. Maar het heeft volgens het CPB geen of weinig effect op achterliggende doelen voor het klimaatbeleid, milieu, voorzieningszekerheid of kennisontwikkeling. Wel zou het niet halen van de doelstelling kunnen leiden tot boetes vanuit de EU.

Exploitatie
Wanneer investeringen in windenergie wel rendabel worden is volgens het CPB niet te voorspelellen. Er zijn bijvoorbeeld grote verschillen tussen de provincies. In Friesland waait het het hardst en zijn de opbrengsten het hoogst. Plaatsing van extra windmolens is in die provincie dan ook het eerst winstgevend zo rond 2020. Windparken in Overijssel, Limburg en Noord-Brabant zijn naar verwachting niet voor 2040 rendabel te exploiteren volgens het rapport.

Ga naar de website van het CPB en download de analyse


Reacties

Reacties

Wim Holland 18/06/2013 22:17

Tja, je kunt het geloven of niet maar de toekomst ziet er somber uit. Op geen enkele wijze zijn we in Nederland op relevant niveau bezig met een duurzame toekomst.

Misschien kan Rutte c.s. even een e-mailtje uitdoen naar de rest van de wereld dat ze onze rug op kunnen. Dat schept tenminste duidelijkheid.

Henk Daalder Duurzame Brabanders 18/06/2013 15:51

Het CPB laat maar weer eens zien dat de fossiele belangen een hoge lobbydruk kunnen ontwikkelen.

En tegelijk toont ze aan dat duurzame stroom niet verhandeld moet worden, maar door de opwekker zelf verbruikt.

Met het begrip profiel werking, een extreem lage prijs voor windstroom,als er veel wind is, toont het CPB aan dat duurzame stroom in Nederland geen voorrang krijgt op fossiele stroom.

Zie verder mijn blog voor de details

Geef uw reactie

Wij horen graag van u.

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 
Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Uw reactie wordt getoond na verificatie.

Aeneas Media is een uitgave van Aeneas.
© 2018 www.aeneas.nl - alle rechten voorbehouden.